CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoare mare, CRUCE ROŞIE marţi. Ce trebuie să facă toţi creştinii pentru sporul casei şi sănătatea familiei

CALENDAR ORTODOX 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. În această lună, în ziua a treizecea, pomenirea Sfinţilor noştri părinţi şi mari dascăli ai lumii şi ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur.

29 ian. 2018, 14:49
CALENDAR ORTODOX 2018: Sărbătoare mare, CRUCE ROŞIE marţi. Ce trebuie să facă toţi creştinii pentru sporul casei şi sănătatea familiei

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi are loc la finele primei luni din an, pe 30 ianuarie. Credincioşii îi cinstesc cu fastul cuvenit pe trei dintre cei mai importanţi sfinţi. Este o sărbătoare mare, care trebuie respectată, căci joacă un rol deosebit de important în tradiţia religioasă.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este un prilej pentru o serie de obiceiuri străvechi. Tradiţia folclorică spune că Sfântul Grigorie Teologul ar fi apărătorul văduvelor. În plus, minunile sale ca vindecător au făcut înconjurul lumii. De ziua celor trei Ierarhi, e sărbătoare mare. În popor, evenimentul e cunoscut sub numele de Trisfetitele, Teclele sau Filipii de iarnă. Sărbătoarea se ţine cu sfinţenie, nu se fac niciun fel de treburi casnice. Altminteri, există pericol de înec, de arsuri, de moarte violentă, de infirmitate. femeile cred că, respectând tradiţia, vor fi uşurate de păcatele copiilor pierduţi.

Cât priveşte lucrul câmpului, Sfinţii Trei Ierarhi aduc ploaie la timp dacă sunt respectaţi cum se cuvine. Și apără semănăturile. Oamenii nu cos şi nu împletesc, ca să nu se umple de bube. Nu ai voie să dai nimic din casă, ca să nu păgubeşti tot anul. În această zi, trebuie să dam o lumânare de pomană. Pentru ca viaţa să ne fie luminată. În unele zone ale ţării, se face colivă. Și se împarte la biserică, pentru reuşita familiei. Dar şi pentru praznicul sufletelor morţilor neîmpărtăşiţi.

Acolo unde sunt fete de măritat, sărbătoarea se ţine pentru fericirea şi norocul lor. Se mai crede că acum încolţeşte grâul sub zăpadă şi se schimbă vremea. Dacă se întâmplă să curgă streşinile, va fi o primăvară friguroasă, iar dacă, dimpotrivă, e o zi cu ger, vara va fi călduroasă.

 

Ortodoxe
Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur; Sf. Sfinţit Mc. Ipolit, episcopul Romei

Greco-catolice
Sf.. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur. Sf. m. Papă Hipolit 

Romano-catolice
Sf. Martina, m. 

Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt sărbătoriţi de Biserica Ortodoxă la 30 ianuarie.

Cei trei sfinţi părinţi sunt cele trei vârfuri ale ierarhiei Bisericii Ortodoxe, care au întrecut cu înălţimea vieţii şi a învăţăturii lor pe mulţi şi ca nişte apostoli după Apostoli au strălucit în lume.

Toţi trei fiind luminaţi de Duhul Sfânt au avut aceeaşi înţelegere a Bisericii, spunea arhimandritul Ilie Cleopa.

Sărbătoarea datează din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118). Atunci s-a stabilit, în urma mai multor ani de dispute între diferite comunităţi creştine pe tema care dintre cei trei este mai mare, ca la 30 ianuarie să aibă loc o cinstire comună a celor trei mari ierarhi ai Bisericii.

Prin prăznuirea împreună a celor Trei Sfinţi Ierarhi, ca unii care sunt în egală măsură bineplăcuţi lui Dumnezeu şi deopotrivă de vrednici să fie cinstiţi de credincioşi, controversele, care erau cu totul păgubitoare pentru Biserică, au fost stinse. 

Cei trei Sfinţi arată la treapta cea mai înaltă „drumul împărătesc” în Biserica Ortodoxă, fiind adevăraţii ctitori ai Ortodoxiei. Şi pentru că s-au învrednicit de înalta treaptă a arhieriei, aceşti sfinţi părinţi sunt cunoscuţi sub numele de Sfinţii Trei Ierarhi. 

Pomenirea fiecăruia dintre ei se face pentru Sfântul Vasile la 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul, la 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gura de Aur, la 13 noiembrie şi la 27 ianuarie.

În această zi se prăznuieşte lucrarea lor făcută în folosul Bisericii. 

Toţi cei trei Sfinţi Ierarhi au trăit în secolul al IV-lea, numit „veacul de aur” al creştinătăţii, s-au născut în familii evlavioase creştine şi au avut parte de o educaţie aleasă, datorită mai cu seamă mamelor lor. Toţi trei au studiat la cele mai vestite şcoli ale vremii.

Au trăit o viaţă retrasă, în rugăciune stăruitoare şi muncă. Pentru meritele lor deosebite, Dumnezeu i-a ridicat pe cele mai de seamă scaune ierarhice ale vremii, pentru a răspândi de acolo cu şi mai multă putere lumina adevărului dumnezeiesc, dovedindu-se a fi vrednici păstori ai credincioşilor lor.

Au fost deopotrivă mari sprijinitori ai săracilor, orfanilor, bolnavilor şi ai tuturor celor aflaţi în suferinţă, ridicându-se însă şi împotriva bogaţilor şi asupritorilor.

Şi mai mult decât atât au luptat, prin cuvânt şi prin scrisul lor, pentru lămurirea adevărurilor de credinţă ortodoxă, împotriva rătăcirilor şi credinţelor deşarte. Au fost mari predicatori şi scriitori bisericeşti, lăsând în urma lor un număr mare de cărţi de învăţătură, alcătuind diverse cântări şi rugăciuni. Sfântul Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur au lăsat şi Liturghiile care le poartă numele.