Cannes 2014: VEZI ce filme se află în competiţie, programul şi invitaţii ediţiei din acest an

CANNES 2014: Cea de-a 67-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes va avea loc între 14 şi 25 mai 2014. Regizoarea americană Sofia Coppola, actorul și cineastul mexican Gael Garcia Bernal și actorul american Willem Dafoe vor face parte din juriul celei de-a 67-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes. România nu are niciun film în competiţia oficială de la Cannes 2014.

RomaniaTV.net
14 mai 2014, 10:27
Cannes 2014: VEZI ce filme se află în competiţie, programul şi invitaţii ediţiei din acest an

CANNES 2014: Filmul ales pentru a deschide Festivalul de Film de la Cannes 2014, pe 14 mai, este ‘Grace of Monaco’, cu Nicole Kidman în rolul eroinei de la Hollywood care s-a căsătorit cu un prinţ. Familia princiară Grimaldi a publicat un comunicat în care îşi reafirmă dezacordul faţă de filmul ‘Grace de Monaco’, regizat de Olivier Dahan, informează lesoir.be, potrivit Agerpres.

Chiar înainte de prezentarea peliculei în deschiderea Festivalului de la Cannes, filmul a fost în centrul unei polemici. În afara celei dintre regizorul francez Olivier Dahan şi distribuitorul american Weinstein – care a avut obiecţii legate de montajul filmului -, familia Grimaldi şi-a exprimat încă o dată nemulţumirea faţă de conţinutul lungmetrajului.

Filmul „Pentru un pumn de dolari” (1964), regizat de Sergio Leone și restaurat în versiune digitală HD, va fi prezentat pe 24 mai de Quentin Tarantino la închiderea Festivalului de la Cannes, au anunțat marți organizatorii, citați de AFP.

Prin programarea acestui film la sfârșitul festivalului se vor marca 50 de ani de la începutul filmului western italian, cu celebrele westernuri ‘spaghetti’.

Sophia Loren, una din cele mai celebre actrițe italiene, va fi invitata de onoare la Cannes Classics, care va marca și nașterea filmului western italian, precum și 30 de ani de la premiul Palme d’Or obținut de Wim Wenders pentru ‘Paris, Texas’, au anunțat miercuri organizatorii, citați de AFP.

În cadrul Cannes Classics vor mai rula 22 de filme artistice și două documentare, pentru prima oară doar în format digital.

Peste 20 de filme regizate de unele dintre cele mai mari nume ale cinematografului european și care sunt sprijinite prin finanțare MEDIA în cadrul programului „Europa Creativă” al Uniunii Europene vor rula la cea de-a 67-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

Printre acestea se numără șapte filme aflate în competiție pentru premiul cel mare, Palme d’Or, a informat luni Comisia Europeană.

La festival va fi prezent și comisarul european pentru cultură, Androulla Vassiliou, pentru a înmâna cel de-al treilea premiu anual MEDIA al Uniunii Europene regizorului și producătorului celui mai bun nou proiect cinematografic care a beneficiat de finanțare în cadrul programului „Europa Creativă”.

Printre filmele selecționate sprijinite de MEDIA se numără filmul ales pentru a deschide festivalul, ‘Grace of Monaco’, cu Nicole Kidman în rolul eroinei de la Hollywood care s-a căsătorit cu un prinț.

România, deşi nu are niciun film în competiţia oficială, concurează, alături de alte nouă pelicule, pentru trofeul Palme d’Or, pentru scurtmetraj, cu „A Kivegzes/ The Execution”, regizat de Petra Szöcs.

De asemenea, regizorul Radu Jude revine pe Croazetă, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, cu scurtmetrajul „Trece şi prin perete/ It can pass through the wall”.

Poţi vedea lista tuturor filmelor prezentate la CANNES 2014 AICI