Consiliul European: UE 27, poziţie comună în privinţa Brexit (Analiză AFP)

Liderii UE vor revendica unitatea "Celor 27" cu ocazia unui summit, fără Marea Britanie, sâmbătă la Bruxelles, unde vor fi adoptate principiile directoare după care tabăra europeană se va conduce în negocierile asupra Brexit, se arată într-o sinteză AFP, potrivit Agerpres.

29 apr. 2017, 07:53
Consiliul European: UE 27, poziţie comună în privinţa Brexit (Analiză AFP)

„Există deja subiecte asupra cărora statele membre nu se înțeleg. Aparent, asupra Brexit, cele 27 de țări au aceeași poziționare”, notează surâzând un înalt responsabil european, care mărturisește că pregătirile pentru summitul de sâmbătă i-au dejucat propriile pronosticuri că se vor desfășura „fără divergențe”.

Frontul european se face ecoul avertismentului cancelarului german Angela Merkel care a denunțat „iluziile” anumitor responsabili britanici, declanșând o dispută verbală cu premierul Theresa May.

Șefa guvernului britanic a acuzat de la Londra restul Uniunii Europene că „se unește împotriva” Regatului Unit.

„Ea are dreptate”, răspunde, sub rezerva anonimatului, un deputat european, care o îndeamnă pe Theresa May „să nu subestimeze angajamentul la unitate”, adoptat de cele 27 de țări.

„Orientările negocierilor”, care urmează a fi adoptate sâmbătă de cei 27 șefi de stat și de guvern, au scopul să precizeze principiile directoare care vor ghida acțiunea negociatorilor UE, a căror conducere a primit-o francezul Michel Barnier.

„Au trebuit nouă luni Regatului Unit pentru a-și pregăti notificarea”, subliniază, nu fără ironie, înaltul responsabil european.

„Cele 27 de țări vor avea o poziție comună asupra Brexitului la o lună după” ce Londra a declanșat oficial procedura de ieșire din UE în 29 martie.

Aceste „orientări” stabilesc abordarea „progresivă” preferată de europeni și principiul „progreselor suficiente” efectuate în negocierile asupra acordului de retragere înainte de a se lua în discuție „viitoarea relație” între UE și Regatul Unit.

„Înainte de a vorbi despre viitorul nostru, trebuie să reglementăm problemele trecutului”, a avertizat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în invitația sa pentru summitul de sâmbătă adresată celor 27 de conducători.

Potrivit lui Tusk, nu este o doar o „problemă de tactică”:” Dat fiind timpul limitat (doi ani potrivit art.50 care reglementează plecare unui stat membru), este singura abordare posibilă”.

UE a celor 27 are trei probleme-cheie indisociabile de rezolvat în acordul de retragere.

Ea se pregătește să apere ferm drepturile cetățenilor, în principal, ale celor 3 milioane de cetățeni europeni care trăiesc și lucrează în Regatul Unit, dar și pe cele ale unui milion de britanici stabiliți în restul UE.

Cele două părți vor trebui astfel să găsească un teren de înțelegere privind reglementarea conturilor angajamentelor bugetare ale Regatului Unit fata de UE, subiectul probabil cel mai sensibil din punct de vedere politic. Factura se anunță a fi încărcată pentru Londra, fiind estimată la aproximativ 60 miliarde de euro.

„Va fi o discuție dificilă pentru a ști care elemente ale pasivului vor trebuie să fie incluse și care vor fi excluse”, estimează un diplomat european.

Cele 27 de țări vor considera ele însele avansul progreselor înainte de a trece la etapa următoare, poate înainte de sfârșitul anului „dacă lucrurile merg bine”, avansează înaltul responsabil european.

Cel de-al treilea punct privește „problema irlandeză”. Nimeni nu dorește să vadă restabilită o frontieră fizică între Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord și nici să repună în discuție acordurile de pace obținute scump după 30 de ani de la „Tulburări” și peste 3.000 de morți.

Cele 27 vor începe de asemenea să studieze problema celor două agenții europene aflate în prezent la Londra, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) și Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), care vor fi transferate pentru a rămâne pe teritoriul UE.

De săptămâna viitoare, Comisia Europeană ar urma să-și publice propunerea de „directive” ale negocierilor, mai detaliate, care se vor baza pe aceste orientări. Adoptarea lor de către cele 27 de țări este prevăzută a fi la 22 mai.

Europenii speră să înceapă negocierile după alegerile generale britanice din 8 iunie, convocate de Theresa May cu scopul de a obține un sprijin politic fără rețineri.

Citeşte şi: Preşedintele Iohannis participă sâmbătă la Consiliul European dedicat Brexit-ului