Corina Şuteu: Situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat că situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, marcând astfel un prim pas făcut în direcţia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.

29 oct. 2016, 08:33
Corina Şuteu: Situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO

În intervalul 24 octombrie – 26 octombrie, la Paris, la sediul UNESCO, a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial, la care România a fost reprezentată de Irina Iamandescu, director în cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului din Bucureşti, ambasadorul Adrian Cioroianu, delegat permanent al României la UNESCO, şi de Flavio Pironea, delegat permanent adjunct al României la UNESCO.

”În şedinţa din ziua de miercuri, 26 octombrie a.c., plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizaţiei pentru obiectivele de inclus în lista indicativă a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptată şi includerea sitului Roşia Montană, propus de România, pe lista indicativă UNESCO”, a scris Ministrul Culturii, pe Facebook.

Corina Şuteu a precizat că includerea pe lista indicativă este un prim pas în eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista Patrimoniului UNESCO.

”Precizăm că includerea pe lista indicativă este un prim pas în eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO. Dar este un pas care contează”, a adăugat ministrul.

Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei,  bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.

UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a fost fondată pe 16 noiembrie 1945. Organizaţia are sediul sediul general la Paris, Franţa, dar deţine şi 73 de suboficii active în diverse ţări ale lumii.

UNESCO are 195 de state membre şi 9 state asociate. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.

Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin colaborarea între naţiuni în educaţie, ştiinţă, cultură, şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect faţă de justiţie universal, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, limbă sau religie, în conformitate cu Carta Naţiunilor Unite.

Una dintre misiunile UNESCO constă în a menţine o listă de situri din patrimoniul mondial. Aceste locuri sunt importante din punct de vedere natural sau istoric, iar conservarea şi salvarea lor prezintă o importanţă deosebită pentru comunitatea mondială.