Deputaţii jurişti au decis DESFIINŢAREA Grupului Naţional Democrat din Cameră. REACŢIA PND

Grupul parlamentar național democrat nu îndeplinește condițiile pentru funcționare - a decis, marți, Comisia juridică a Camerei Deputaților. Daniel Fenechiu, liderul Partidului Național Democrat, a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională pe această temă.

22 dec. 2015, 11:01
Deputaţii jurişti au decis DESFIINŢAREA Grupului Naţional Democrat din Cameră. REACŢIA PND

Deputatul UNPR Eugen Nicolicea a afirmat, în dezbaterile din comisie, că nu sunt îndeplinite condițiile de existență ale grupului încă din luna iunie când a fost modificat Regulamentul Camerei Deputaților, care prevede că nu se mai pot face grupuri de independenți, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Mihai Sturzu va activa ca deputat neafiliat după demisia din PSD

„După schimbarea Regulamentului Camerei Deputaților, din 18 iunie nu se mai puteau face grupuri de independenți și întrucât niciun membru din grup nu mai este membru PP-DD grupul acesta trebuia desființat și anunțat imediat, ceea ce nu s-a întâmplat. (…) Acești deputați care au renunțat la calitatea de membru PP-DD se puteau face grup de independenți înainte de iunie, nu s-au făcut, iar după iunie nu mai pot să se facă. Au rămas deputați neafiliați. Noi avem acum 12 deputați neafiliați care zic ei că sunt grup. Propunerea este să constatăm că nu sunt îndeplinite condițiile de existență a grupului PND neexistând niciun membru PP-DD în acest grup”, a explicat Nicolicea.

Potrivit liberalului Gabriel Andronache, condiția prevăzută de Regulament este îndeplinită atâta timp cât deputații respectivi au candidat pe listele PP-DD.

„Grupurile parlamentare se pot constitui din deputați care au candidat în alegeri pe lista aceluiași partid politic, lucru despre care știm bine că au candidat chiar pe lista aceluiași partid politic, indiferent că acesta mai există sau nu mai există. Condiția prevăzută de Regulament este îndeplinită atâta timp cât au candidat pe listele PP-DD, chiar dacă PP-DD la ora aceasta nu mai există”, a punctat Andronache.

Comisia juridică a decis că grupul nu întrunește condițiile pentru funcționare. Decizia a fost luată cu 13 voturi pentru, cinci voturi împotrivă și două abțineri.

Decizia Comisiei juridice a fost citită în plenul Camerei Deputaților, care a luat act de ea.

Deputatul Daniel Fenechiu, liderul Partidului Național Democrat, a afirmat marți că desființarea grupului parlamentar național democrat este o decizie absurdă, și a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională pe această temă.

Este o decizie absurdă care nu se bazează pe Constituție și pe Regulamentul Camerei Deputaților (…). Pentru existența unui grup sunt necesare două condiții: minimum zece deputați și aleși pe listele aceluiași partid. Noi toți am fost aleși pe listele PP-DD. Însă, am deranjat partidul mercenarilor, care a fost extrem de deranjat de faptul că ne-am permis să semnăm împreună cu PNL comisia de anchetă împotriva generalului Oprea”, a declarat Fenechiu, la Parlament.

El a adăugat că va ataca decizia la CCR, și a adăugat că trebuie să identifice care este cea mai bună variantă de a ataca respectiva măsură.

„Ne asumăm această situație. Din punctul nostru de vedere nu grupul parlamentar este totul. Evident că vom analiza foarte bine situația și nu ne vom preda. Vom ataca această decizie, în momentul de față nu îmi dau seama cum, pentru că aici este o șmecherie parlamentară. Teoretic, încetarea grupului trebuia să fie decisă de Biroul permanent sau de către plenul Camerei, situație în care putea fi atacată. În momentul în care o decide Comisia juridică și Parlamentul ia act, este o situație mai complicată și încă nu am reușit să identific care este cea mai bună variantă de a ataca respectiva măsură”, a explicat Fenechiu.

Deputatul susține că decizia a fost luată de „deputați care nu sunt membri ai Comisiei juridice veniți prin substituire”.

„UNPR a avut vreo cinci persoane acolo, patru dintre ele fiind foști colegi ai mei aleși pe listele PP-DD, adică doamna Mincă, domnul Dalcă , doamna Jenica Dumitru. A fost o varză cu carne”, a mai susținut Fenechiu.

Luni, deputații Răzvan Tănase și Ștefan Burlacu au demisionat din grupul parlamentar național democrat, devenind neafiliați. Ion Cristinel Marian a anunțat și el inițial că demisionează din grup, revenind apoi asupra deciziei.

Grupul parlamentar național democrat avea în componență zece deputați, numărul minim pentru funcționare.