DESERTUL ZILEI: Tort de ciocolată cu bezea şi cremă de unt

De câte ori nu ți s-a întâmplat să treci pe lângă vitrina cu dulciuri și să poftești după o felie de tort? Torturile cu ciocolată se numără printre cele mai delicioase și nu ai cum să reziști unei ispite cu blat de cacao și cremă de unt.

RomaniaTV.net
26 oct. 2017, 09:13
DESERTUL ZILEI: Tort de ciocolată cu bezea şi cremă de unt

De ce ai nevoie pentru tort

Pentru tort
190 g făină
80 g cacao
1 plic praf de copt
1 praf de sare
240 ml iaurt
160 ml cafea fierbinte
120 ml ulei
1 linguriță esență de vanilie
2 ouă
300 g zahăr
Pentru bezea
2 albușuri
1 linguriță oțet
1 praf de sare
130 g zahăr
1 tub colorant negru
Pentru cremă
100 g ciocolată neagră
7 albușuri
350 g zahăr
1 praf de sare
400 g unt
1 linguriță esență de vanilie
Pentru glazură
25 g ciocolată neagră
30 g smântână.

Citeşte şi DESERTUL ZILEI: Tort cu ciocolată și struguri

Cum se prepară tortul cu ciocolată și cremă de unt

Dai drumul la cuptor și tapetezi o formă de tort. Combini făina cu praful de copt, cacaua și sarea. Amesteci iaurtul cu uleiul, vanilia, cafeaua, ouăle și zahărul și omogenizezi. Încorporezi făina și torni compoziția în formă. Ții blatul la cuptor până când trece testul scobitorii, apoi îl lași se răcească complet.

Pentru bezea, bați albușurile cu sarea și oțetul până obții o spumă tare, apoi adaugi treptat zahărul și câteva picături de colorant alimentar negru. Desenezi un cerc de mărimea formei de tort pe o foaie de hârtie și pui bezeaua în cerc cu poșul. Ții bezeaua la cuptor aroximativ o oră, până când se întărește.

Pentru cremă, topești ciocolata pe baie de aburi. Amesteci albușurile cu sarea și zahărul și le așezi pe baie de aburi. Amesteci până când se dizolvă zahărul, apoi dai deoparte și bați albușurile spumă tare. Adaugi treptat untul, lingură cu lingură, până când obții o cremă fină, apoi torni esența de vanilie. Dai deoparte un sfert din cremă și o combini cu ciocolata topită.

Citeşte şi DESERTUL ZILEI: Tort de biscuiţi cu ciocolată

Împarți blatul de tort în jumătate, pe lung. Întinzi pe prima felie jumătate din crema de unt simplă, apoi așezi bezeaua și crema simplă. Așezi ultima foaie de tort și întinzi crema de ciocolată. Dai tortul la rece cel puțin o oră.

Pentru glazură, topești ciocolata cu smântâna și o torni peste tort. Decorezi după imaginație.

Vezi cum se fac rulourile crocante de baclava.