Iohannis, reacţie incredibil de moale în raport cu implicarea Federaţiei Ruse în criza din Ucraina

Prezidentiabilul PNL, Klaus Iohannis, a transmis un comunicat de presa cu privire la situatia din Ucraina, din aceste zile. În opinia prezidenţiabilului PNL, "responsabilitatea asigurarii conditiilor pentru desfasurarea unei anchete credibile apartine Federatiei Ruse şi tot acesteia ii apartine si responsabilitatea identificarii unei solutii la problema de fond ucraineana".

RomaniaTV.net
22 iul. 2014, 14:26
Iohannis, reacţie incredibil de moale în raport cu implicarea Federaţiei Ruse în criza din Ucraina

„Cu privire la pierderile de vieti omenesti si drama prin care trec familiile victimelor, cuvintele sunt insuficiente pentru a descrie o astfel de tragedie. Nimic, niciun scop politic, nicio circumstanta de fapt si nicio o eroare umana nu justifica ceea ce s-a intamplat”, arata Klaus Iohhanis.

„Constat si lipsa unei pozitii clare la nivelul Uniunii Europene pe tema tragediei din Ucraina. Problema este intr-adevar mult mai complexa, iar UE nu este in campanie electorala pentru a-si permite sa arunce cuvinte.
Cu toate acestea, trebuie sa existe si o linie rosie, dincolo de care nu putem accepta compromisuri. O discutie va fi necesara la Bruxelles cu privire la rolul Uniunii, in ce masura poate UE sa asigure siguranta cetatenilor sai. Sau Uniunea este in realitate doar un instrument economic? O doza de realism este necesara in acest moment”, mai sustine presedintele PNL. Pozitia moale a prezidentiabilului PNL da apa la moare celor care sustin ca acesta este ambigu in raport cu marile linii de politica externa ale Romaniei.

Premierul Victor Ponta a avut o pozitie mult mai dura cu privire la implicarea Federatiei Ruse in evenimentele din Ucraina, acuzand actiunile separatistilor ca fiind „teroriste” si denuntand sprijinul acordat de Federatia Rusa acestora.

„Atacul impotriva unui avion civil este un atac terorist, care nu poate fi acceptat si nu poate sa ramana fara urmari, ca este evident ca acei separatisti teroristi au fost si sunt sustinuti de Federatia Rusa si exista o raspundere cel putin morala si politica a Rusiei pentru ceea ce se intampla acolo si ca Romania, alaturi de Statele Unite si de Uniunea Europeana, trebuie sa sprijine Ucraina, implicit Moldova, Georgia, pentru a-si pastra nu doar independenta si suveranitatea, dar pentru a combate aceste fenomene si ca orice masura pe care o luam la nivel international in acest sens va fi si este sprijinita de Romania”, a declarat Victor Ponta.