O boală mortală poate sta ascunsă în corpul nostru 20 de ani. Ce o declanşează

Cancerul pulmonar poate să rămână în stare latentă timp de 20 de ani înainte de se transforma într-o formă agresivă a bolii, caracterizată prin creşterea şi răspândirea rapidă în organism, afirmă autorii unui studiu recent.

14 oct. 2014, 11:15
O boală mortală poate sta ascunsă în corpul nostru 20 de ani. Ce o declanşează

Primele mutaţii genetice care duc la dezvoltarea cancerului pot să treacă neobservate vreme de două decenii, înainte ca o nouă mutaţie suplimentară să determine celulele canceroase să se dezvolte cu mare rapiditate, scrie antena3.ro.

În timpul acelei expansiuni, apar brusc mai multe mutaţii genetice în arii diferite ale tumorii canceroase.

Citeşte şi Are 29 de ani, dar va muri pe 29 noiembrie de cancer. Clipul de adio este CUTREMURĂTOR. VIDEO

Fiecare regiune distinctă evoluează conform unui tipar specific, ceea ce înseamnă că fiecare parte a tumorii este unică din punct de vedere genetic.

Oamenii de ştiinţă speră că această descoperire va duce la dezvoltarea unui dispozitiv medical capabil să detecteze cancerul în formele sale incipiente.

Două treimi dintre pacienţi sunt diagnosticaţi cu forme avansate de cancer pulmonar, pentru care medicamentele sunt mai puţin eficiente.

Citeşte şi Leac miraculos împotriva cancerului: leguma care distruge 98% dintre celulele canceroase

Aproximativ 40.000 de pacienţi sunt diagonosticaţi cu cancer pulmonar în fiecare an în Marea Britanie, însă mai puţin de 10% dintre ei reuşesc să supravieţuiască cel puţin cinci ani după diagnosticare.

Studiul a examinat cancere pulmonare constatate în rândul a şapte pacienţi – fumători, foşti fumători şi persoane care nu au fumat niciodată.

Cercetarea a evidenţiat, de asemenea, rolul pe care îl are fumatul în dezvoltarea cancerului pulmonar. Multe dintre mutaţiile genetice incipiente sunt cauzate de fumat. Însă, pe măsură ce boala avansează, acestea devin mai puţin importante, întrucât majoritatea mutaţiilor sunt de acum cauzate de un nou proces de generare de mutaţii în interiorul tumorii, controlat de o proteină, APOBEC.