Sindicatele din Educație au ieşit din nou în stradă. Protest cu 20.000 de persoane și marș în București. Guvernul promite majorări salariale cu 45%

Sindicatele din Educaţie aşteaptă 20.000 de persoane la protestele organizate vineri la Bucureşti, în intervalul orar 11:00 - 16:00. Cei aflăți în grevă nu primesc salariu pe perioada grevei, dar li s-a promis o primă de 1500 de lei anual, până în 2027, şi o majorare cu 45% a retribuţiei de la 1 ianuarie 2024.

09 iun. 2023, 14:14
Sindicatele din Educație au ieşit din nou în stradă. Protest cu 20.000 de persoane și marș în București. Guvernul promite majorări salariale cu 45%

UPDATE: Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă sindicaliştilor din Educaţie, constând într-o sumă de 1500 de lei, care se va acorda anual, în luna octombrie, până în 2027, a anunţat, vineri, după consultările cu reprezentanţii Executivului, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

„Am avut discuţii cu membrii Guvernului. Cerinţa noastră a fost cea pe care toată lumea o ştie, şi anume să se aplice integral de la 1 ianuarie 2024 acea grilă de salarizare. Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creştere. Singurul lucru pe care poate să-l facă este acela de a acorda în loc de 40% cât au promis iniţial, 45% şi suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, pe 5 octombrie, suma de 1.500 de lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii, pentru că aşa cum am spus mereu: oamenii sunt cei care au declanşat greva, oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu”, a spus Hăncescu.

UPDATE:  Sindicatele din Educaţie continuă protestul la Palatul Cotroceni: „Demisia! Demisia!”. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, afirmă că Guvernul a propus, în cadrul discuţiilor de vineri, o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027.

”În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, a declarat Marius Nistor,

UPDATE: Sindicaliştii din educaţie au plecat în jurul orei 13:3 în marş spre Palatul Cotroceni, după ce au protestat, timp de o oră şi jumătate, în Piaţa Victoriei. Traseul stabilit pentru marş este Piaţa Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bd. Geniului – sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, punctul final fiind Statuia Leu.

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie.

Sindicaliştii din Educație s-au întâlnit în Piaţa Victoriei, la ora 11:00, pentru ca la 12:30 să plece în marş pe traseul Piaţa Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bd. Geniului – sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, iar punctul final este Statuia Leu.

 

UPDATE: O nouă rundă de negocieri cu sindicatele din învățământ va avea loc astăzi la Guvern, potrivit programului premierului Nicolae Ciucă. Întâlnirea va avea loc începând cu ora 12:00 la Palatul Victoria. La întâlnire participă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Guvernul a aprobat joi o Declaraţie, având ca anexă un memorandum, ca o „garanţie suplimentară” privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, în acord cu solicitarea cadrelor didactice în acest sens.

În context, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că Memorandumul prin care Guvernul se angajează să ofere garanţii suplimentare în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor debutanţi nu prezintă foarte multe garanţii din punct de vedere juridic.

Citește și: Schimbări importante pentru elevii care susțin Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat. Se modifică iar calendarul

El a precizat că memorandumul cuprinde o parte dintre propuneri, respectiv acea referire la salariul mediu brut pe economie, care ar trebui să fie echivalentul salariului debutantului cu studii superioare de lungă durată, şi face referire şi la tranşa care va fi plătită de la 1 ianuarie, însă sindicatele din Educaţie au mai avut şi alte cerinţe care nu sunt incluse în document.

În ceea ce priveşte protestul angajaţilor din învăţământ, anunţat pentru vineri, în Capitală, Marius Nistor le-a transmis sindicaliştilor să participe masiv şi să-şi prezinte nemulţumirile.

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie.

 

Profesorii care au făcut grevă vor recupera zilele în care nu au ținut cursuri. Deca: „Toata lumea isi doreste sa se reia activitatea”

Ligia Deca a subliniat că, la nivelul unitatilor de invatamant, „toata lumea isi doreste sa se reia activitatea pentru a se putea incheia situatia scolara si a putea sustine examenele nationale”.

„Inca de la inceputul saptamanii, am organizat intalniri impreuna cu inspectorii scolari de la nivel judetean, care la randul lor, organizeaza intalniri cu directorii scolilor pentru a organiza un program de recuperare in asa fel incat cadrele didactice si personalul care revin in unitatile de invatamant sa aiba posibilitatea sa recupereze aceste zile in care nu au lucrat pentru ca au fost in miscarea aceasta de protest. Exista toate premisele si toata disponibilitatea pentru a putea recupera pana la finele anului scolar si noi avem toata disponibilitatea in a gasi cele mai bune solutii. Oricum, la nivelul unitatilor de invatamant toata lumea isi doreste sa se reia activitatea pentru a se putea incheia situatia scolara si a putea sa sustinem examenele nationale”, a declarat Ligia Deca, in sedinta de Guvern de joi.

Ministrul Educatiei a precizat că prin reducerea numarului necesar de note la o disciplina la doua va ușura procesul de închidere a situației .

„Am usurat acest proces de inchidere a situatiilor scolare si anume am modificat regulamentul de organizare interna si de functionare in sistemul de invatamant in asa fel incat sa se poata inchide situatia scolara de catre cadrele didactice, subliniez, cu mai putine note. Deci, sa nu mergem pe numarul de note care ar fi fost necesar daca am fi avut un an fara intreruperi, ci sa putem sa facilitam incheierea situatiilor scolare in interesul elevilor”, a mai spus Ligia Deca.