MOŢIUNEA DE CENZURĂ a trecut cu 238 de voturi. Guvernul Dăncilă a picat LIVE VIDEO LIVE VIDEO

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, de Parlament. Motiunea de cenzura a fost adoptata cu 238 de voturi pentru din 242 de voturi valabil exprimate. Au fost prezenti 399 de parlamentari din totalul de 464. Rămâneţi pe RomaniaTV.net pentru reacţii.

10 oct. 2019, 10:50
MOŢIUNEA DE CENZURĂ a trecut cu 238 de voturi. Guvernul Dăncilă a picat LIVE VIDEO LIVE VIDEO

UPDATE: Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, de Parlament, cu 238 de voturi. Motiunea de cenzura a fost adoptata cu 238 de voturi pentru din 242 de voturi valabil exprimate. Au fost prezenti 399 de parlamentari din totalul de 464.

UPDATE: Liderul PNL; Ludovic Orban a declarat, joi, după ce moţiunea de cenzură a trecut, că ”Parlamentul României a demis Guvernul PSD care şi-a bătut joc de România”. ”Coşmarul pe care-l trăieşte România de trei ani a încetat”, a spus Orban.

UPDATE: Partidul Naţional Liberal anunţă, într-o postare pe Facebook, că moţiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament.

„Am debarcat un guvern devenit nelegitim, punând capăt guvernării PSD, care nu s-a exercitat în interesul cetăţenilor, social-democraţii fiind preocupaţi de salvarea infractorilor şi bunăstarea propriei clientele. PNL s-a luptat fără pauză, timp de trei ani de zile, împotriva abuzurilor PSD, depunând moţiuni de cenzură, moţiuni simple, sesizând Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia. Prin victoria de astăzi, facem primul pas către „România normală”. O Românie normală este o ţară condusă de politicieni şi funcţionari publici cinstiţi, respectaţi şi integri, aleşi sau promovaţi în baza competenţelor dovedite, care au conştiinţa serviciului public pentru care au fost aleşi sau angajaţi”, scrie PNL.

UPDATE: S-a încheiat votul, în curând vă oferim rezultatele. Au fost 212 voturi la vedere, 34 de voturi ascunse

UPDATE: au votat 246 de parlamentari.

UPDATE Ora 13.55 „Parerea mea este ca in aceat moment putem spune ca a trecut Motiunea! Avem 183 de voturi exprimate la Camera, din care minim 176 Pro Motiune. Urmeaaza Senatul unde ne bazam pe minim 60 de voturi, insa avem nevoie de 57 pentru a atinge cifra de 233 necesara caderii Guvernului”, anunţă Rareş Bogdan pe facebook.

UPDATE: Deputatul Gabriel Petrea, liderul TSD, va vota moţiunea de cenzură. El a confirmat pentru RomaniaTV.net decizia de a vota de partea Opoziţiei.

Trei deputaţi PSD au votat, joi, la moţiunea de cenzură, încălcând, astfel, decizia partidului de a nu îşi exprima votul şi a sta în bănci. Este vorba despre Sorin Marius Bota, de Mihăiţă Găină şi Gabriel Petrea.

UPDATE – Mai este puţin timp până la rezultatul votului, Viorica Dăncilă urmăreşte totul din picioare.

UPDATE – Votul asupra moţiunii de cenzură a început. Votul este secret, cu bile. Parlamentarii PSD nu votează, parlamentarii PNL, USR, PMP, Pro România votează la vedere, cei ai UDMR au spus că respectă secretul votului. Pentru ca moţiunea să treacă, este nevoie de 233 de voturi.

UPDATE. A început votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, scorul este extrem de strâns, în câteva minute avem rezultatele.

Ziua zero pentru guvernul Dăncilă, sunt  momente- care este situaţia voturilor înainte de moţiunea de cenzură – sunt şedinţe de urgenţă la PSD şi PNL, ultima numărătoare a voturilor, sunt răsturnări de situație, suspiciuni de trădări şi negocieri la sânge înainte de moţiune, sunt chiar ameninţări cu excluderi pentru trădători. Aflați primii rezultatul votului la RomaniaTV.net.

 

UPDATE. Călin Popescu Tăriceanu: Dragă Viorica, dacă clipeşti de două ori noi am înţeles şi te eliberăm

UPDATE. Dan Barna, către Viorica Dăncilă: Este cel mai incompetent guvern pe care l-a avut România după 1989

Liderul USR, Dan Barna, a criticat vehement în Parlament guvernul condus de Viorica Dăncilă în ziua moţiunii de cenzură. Liderul USR a amintit că doar anul trecut au emigrat peste 230.000 de români. Practic, a dispărut un oraş de mărimea Galaţiului.

UPDATE. Victor Ponta, potop de ironii la moţiunea de cenzură: „Apostolul Mihai vă va jura că doamna Dăncilă e o rudă din Videle a lui Iisus”

Victor Ponta a dat un mesaj extrem de dur de la tribuna parlamentului în sprijinul moțiunii de cenzură, presărat cu multe ironii. „Nu o să avem guvern nici dacă nu trece moţiunea de cenzură. Am aflat de la Dna Dăncilă că sunt rău. Vreau să confirm, sunt un rău, că am pus-o pe listă la europarlamentare. dar dl Dragnea a fost şi mai rău, că a pus-o prim ministru. Feriţi-vă de recunoştinţa doamnei Dăncilă. ”Ne-a promis că e neconflictuală. Am văzut că n-a vrut să se certe cu Pence, n-a vrut să-l primească, a alergat omul după ea prin tot Washingtonul”.

UPDATE. Raluca Turcan, lider PNL, a declarat că Guvernul Dăncilă este nelegitim.

„Cred cu tărie că azi ne adresăm pentru ultima oară unui premier nelegitim care a călcat în picioare așteptările unei țări întregi de a merge spre Europa, și nu spre anii 90. Toți cei amenințați aveți posibilitatea să ieșiți din această stare creată de cea care a fost prizoniera unui condamnat, Liviu Dragnea. Mii de recidiviști eliberați de Dăncilă, Dragnea și Iordache seamănă teroare în România. În momentul ieșirii ALDE de la guvernare aveați obligația să veniți în Parlament pentru un vot de încredere.  De facto și de jure, doamna Dăncilă nu mai e premier, ci o persoană particulară care ocupă abuziv fotoliul de la Palatul Victoria”, a declarat Raluca Turcan de la tribuna Parlamentului.

Raluca Turcan: „Dăncilă a călcat în picioare aşteptările unei ţări. Mii de recidivişti eliberaţi de Dragnea seamănă teroare în România”

UPDATE. Viorica Dăncilă s-a lansat într-un discurs virulent la adresa Opoziţiei care a depus Moţiunea de Cenzură. Sunteţi singura Opoziţie din lume care aţi reuşit să depuneţi moţiune şi apoi să fugiţi de la vot. Sunteţi o adunătură de interese şi amatorism. Superficialitatea voastră e ruşinoasă.

Mă uit în sală şi văd aceiaşi oameni amatori şi iresponsabili. Nu v-aţi schimbat prea mult de când ne-am aflat în acelaşi context din care eu, personal, am crezut că aţi învăţat ceva. Am crezut că aţi înţeles că nu puteţi veni în Parlament să daţi jos un Guvern cu temele nefăcute, că nu puteţi sfida din nou românii, că e obligatoriu să veniţi cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare, dacă voiaţi să reconstruiţi România, aşa cum atât de măreţ ne spuneţi în textul moţiunii de cenzură. Până acum ne e clar cum vreţi să o demolaţi. Cum puteți tocmai voi să vă asumați “reconstrucția României” când nu știți ce oferiți românilor mâine sau peste o săptămână? Ce plan aveți? Cum faceți? În acest textuleț vă arătați foarte curajoși, dar veniți în fața românilor și prezentați-vă programul de guvernare. Spuneți-le oamenilor care este proiecția voastră, care e echipa guvernamentală, care e planul pentru viitorul țării și al românilor. Stimați reprezentanți ai opoziției, superficialitatea voastră este rușinoasă. Este jenant pentru oricine se prezintă ca alternativă de guvernare să vină astăzi, așa, în fața noastră și a întregii țări. Și este cu atât mai jenant cu cât e a doua oară când o faceți.

„Haideți să vedem totuși cum am ajuns aici, cine sunt artizanii acestei situații de instabilitate în care a fost aruncată România ca voi să puteți profita. Acest guvern a fost ținta permanentă a președintelui României, un precedent periculos pentru democrație, periculos pentru principiul separării puterilor și al independenței instituțiilor. Pentru că avem un președinte care este, întâi de toate, candidatul PNL. Este candidatul principalului partid de opoziție, care și-a uitat rolul în stat și a încălcat legea fundamentală a țării în repetate rânduri.

Ați avut, stimați colegi din opoziție, sprijinul și implicarea totală a Președintelui României în această campanie agresivă de destabilizare a Guvernului. Ați avut în favoarea voastră un demers virulent al candidatului Iohannis care și-a bătut joc de Constituție și de drepturile și interesul românilor. O luptă oarbă pornită de cel mai iresponsabil președinte pe care l-a avut România vreodată, unul care acționează conștient împotriva propriului popor. Un președinte care a uitat de români și de țara lui și a pornit o campanie toxică împotriva Guvernului”.

UPDATE. A început şedinţa de plen în care se va vota MOŢIUNEA de CENZURĂ. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că din totalul de 464 de parlamentari, momentan sunt prezenți 298 de aleși.

UPDATE: Ludovic Orban bagă liberalii în şedinţă. Liderul PNL cere vot la vedere şi prezenţă obligatorie la moţiune. Cine nu respectă va fi exclus. Aceeaşi decizie e luată şi de PMP, ALDE şi PRO ROMÂNIA.

UPDATE: Dăncilă, ultima şedinţă cu parlamentarii PSD înainte de moţiune. Începe la această oră o ultimă şedinţă a senatorilor şi deputaţilor social democraţi. Este practic ultima numărătoare şi ultimul discurs de mobilizare al premierului.

Cea de a şaptea moţiune de cenzură din actuala legislatură şi a patra împotriva Cabinetului Dăncilă este dezbătută joi în plenul Camerelor reunite, finalul fiind greu de prevăzut în condiţiile în care negocierile se desfăşoară până în ultimul moment, iar liderii PSD spun ferm că moţiunea nu va trece, în timp ce opoziţia este sigură de succes mizând pe voturi în plus peste cele 237 ale semnatarilor şi implicit peste minimul de 233 necesare.

Băsescu anunţă trecerea moţiunii de cenzură: Va fi ziua lui Şică Mandolină şi a lui Iohannis. Marele câştigător va fi însă Ponta

„Moţiunea nu va trece, Guvernul nu va cădea. Eu cred în responsabilitatea parlamentarilor. Cred că mulţi dintre membrii Parlamenului, chiar şi dintre cei care au semnat această moţiune, mâine nu o vor vota”, s-a arătat încrezătoare Viorica Dăncilă miercuri seară, cu câteva ore înainte de ședința Parlamentului.

Aceeași siguranță a arătat-o și președintele Klaus Iohannis, însă în direcția cealaltă.

„Eu îmi doresc foarte mult ca moţiunea de mâine din Parlament să fie încununată de succes. Acest guvern eşuat, acest guvern în derută trebuie să plece acasă”, a declarat șeful statului la o întrunire a liberalilor.

Pe rând, liderii partidelor parlamenatare s-au poziționat față de moțiunea de cenzură.

Victor Ponta, Pro România: „Cei 30 de deputati si senatori ProRomania vor fi prezenti maine la motiunea de cenzura si vor vota la vedere pentru binele nostru al tuturor”.

Dan Barna, USR: „Eu sper şi sunt optimist că moţiunea va trece. Pe calculele noastre, există suficiente voturi şi suficienţi susţinători, astfel încât mâine să reuşim să facem într-adevăr un pas istoric şi să scăpăm de guvernare PSD care aproape ne-a scos din Europa”.

Călin Popescu Tăriceanu, ALDE: Eu am convingerea că moţiunea de cenzură va trece. Calculele sunt făcute. Însă, după cum vedeţi, fiecare pare să aibă calculul lui”.

Eugen Tomac, PMP: „S-a votat în unanimitate ca, joi, la moţiunea de cenzură toţi parlamentarii PMP fără nicio excepţie să voteze la vedere pentru căderea Guvernului Dăncilă”

Și UDMR a anunțat că va vota moțiunea, dar votul va fi secret. 

”În 30 de ani niciodată nu votăm la vedere. Nu există situaţie excepţională. Eu am încredere în colegii mei. Dacă alţii nu au încredere în oamenii lor e treaba lor. De aia e vot secret, să îl respectăm. Eu ştiu că colegii mei vor face ce au spus, am încredere în ei”, a spus Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Cu toate acestea, calculele sunt extrem de complicate și niciuna din tabere nu are victoria asigurată. Dovadă stau discuțiile continue și presiunile pe care fiecare parte le acuză din partea celeilalte. Se promit funcții, posturi, bani sau acces la bani. Au fost informații pe surse că miniștrii Cabinetului Dăncilă au fost autorizați să negocieze orice cu parlamentarii opoziției, numai să-i convingă să nu voteze moțiunea.

Informația a fost confirmată cel puțin parțial de o înregistrare pe Facebook în care Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, îi promite deputatului independent de Cluj Adrian Dohotaru că va interzice accesul bărcilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele, surse de apă potabilă pentru clujeni, pentru a limita poluarea. Rămâne de văzut cum va vota joi Adrian Dohotaru.

CUM SE DESFĂŞOARĂ DEZBATERILE ŞI VOTUL

Conform articolului 47 din Regulanentul şedinţelor comune, ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului.  În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 233 de voturi.

Moţiunea este semnată de 237 de parlamentari, cu patru mai mulţi decât ar fi necesar ca moţiunea să treacă, presupunând că toţi cei care au semnat vor şi vota. Miercuri, însă, au apărut informaţii legate de faptul că unii dintre semnatari ar putea renunţa la vot. De asemenea, parlamentari care trecuseră de la PSD la partidul lui Victor Ponta au revenit în PSD, ei nenumărîndu-se printre sennatari, dar fiind luaţi în calcul ca potenţiali susţinători ai moţiunii.

De la PNL, moţiunea este semnată de 69 de deputaţi şi de 25 de senatori, de la USR de 27 de deputaţi şi 13 senatori, UDMR – 21 de deputaţi şi 9 senatori, PMP – 12 deputaţi.

Doi deputaţi neafiliaţi, Oana Bîzgan şi Dumitru Lovin, au semnat şi ei documentul, însă Bîzgan a anunţat că este plecată din ţară, astfel că nu va putea vota. De asemenea, demersul opoziţiei este susţinut şi de 16 senatori neafiliaţi. 

Moţiunea mai are semnăturile a 38 de deputaţi din Grupul Pro Europa şi a doi deputaţi din grupul minorităţilor. În rândurile neafiliaţilor şi al Grupului Pro Europa se află şi parlamentarii ALDE, rămaşi fără grup parlamentar.

De la PSD au semnat 2  deputaţi, Sorin Bota şi Mihăiţă Găină, şi un senator, Mihai Talpoş, în cazul lui Bota fiind vehiculată informaţia conform căreia ar putea prelua conducerea ASF, motiv pentru care nu mai susţine moţiunea.

Un senatorUSR va lipsi din motive medicale, iar un fost deputat USR, în prezent în grupul neafiliaţilor, Adrian Dohotaru nu votează moţiunea, după ce, s-a întâlnit miercuri cu ministrul Transporturilor Răzvan şi a obţinut promisiunea  că vor fi scoase de pe lista lacurilor navigabile Tarniţa şi Beliş-Fântânele.

Ceea ce face ca rezultatul votului la moţiune să fie greu predictibil este şi anunţul făcut miercuri de  deputatul Remus Borza, care şi-a anunţat afilierea la Partidul Forţa Naţională, căruia ar urma să i se alăture alţi 15 parlamentari, care îşi doresc ca Guvernul actual să îşi continue mandatul până în 2020.

PNL, USR, PMP şi reprezentanţii Pro România au anunţat că vor vota ”la vedere”, în timp ce UDMR a precizat că va respecta secretul votului.

Parlamentarii PSD vor fi prezenţi în sală, dar nu vor vota, conform anunţului făcut de Viorica Dăncilă.

Conform articolul 102 din regulament, ”prezenţa la şedinţele comune a deputaţilor şi senatorilor, membri ai Guvernului, este obligatorie la dezbaterea şi adoptarea proiectelor de legi din sfera lor de competenţă, la dezbaterea învestiturii şi a moţiunii de cenzură, a mesajelor Preşedintelui României şi a declaraţiilor de politică generală ale Guvernului”.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ VOTUL ASUPRA MOŢIUNII

În cazul în care moţiunea pică, Guvernul Dăncilă rămâne în funcţie, iar premierul a anunţat că săptămâna următoare va merge în Parlament cu lista Guvernului remaniat.

Potrivit articolului 113 din Constituţie,”dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea”..

Dacă moţiunea de cenzură este adoptată, atunci, în conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

În paralel, articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îţi poate începe activitatea.