Acuzaţii grave: Experimente pe copii în centrele de plasament. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Acuzaţii grave la adresa autorităţilor care au în grijă copiii din centrul de plasamanet Dacia din judeţul Braşov.

23 iun. 2016, 08:29
Acuzaţii grave: Experimente pe copii în centrele de plasament. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Directorul unei alte case de copii din acelaşi judeţ, de unde au fost luaţi mai mulţi minori şi mutaţi la Dacia, a afirmat pentru tolo.ro că micuţii fac parte dintr-un experiment, informează România TV.

Totul se întâmplă cu ştiinţa Direcţiei Judeţeane pentru Protecţia Copilului din Braşov, care a decis că 12 din cei 28 de minori de la Dacia să primească o medicamentaţie puternică pentru afecţiuni psihice, în ciuda recomandărilor medicului psihiatru al centrului.

Joi dimineaţă, procurorii și polițiștii Capitalei au făcut percheziții la un centru de plasament din București. În cursul lunii iunie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 21 de suspecţi pentru rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și delapidare.

Avocatul Poporului anchetează cazurile de la Casa de copii „Dacia” Brașov și Centrul social „Sfânta Maria” București

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a început o anchetă în cazurile de la Casa de copii „Dacia” din Brașov și Centrul social „Sfânta Maria” din București, fiind vizată posibila încălcare a articolului 49 din Constituția României privind protecția copiilor și a tinerilor.

Sesizarea din oficiu în cazul Casei de copii „Dacia” din Brașov s-a făcut în urma unei investigații jurnalistice, potrivit unui comunicat emis de Avocatul Poporului.

„Site-ul www.tolo.ro a publicat, în 22 iunie, o investigație jurnalistică din care rezultă că la centrul de plasament ‘Dacia’, județul Brașov, 12 copii din cei 28 din centru sunt tratați cu medicamente pentru schizofrenie ca să stea liniștiți. Conform respectivului site, copiii au fost duși la psihiatru unde au fost diagnosticați cu tulburări de conduită, deficit de atenție și hiperactivitate. Pentru aceste afecțiuni, au primit medicamente dure, din categoria narcoleptice, pe care le-au luat ani în șir. Conform prospectelor, medicamentele administrate acestor copii sunt indicate pentru schizofrenie, crize maniacale, Parkinson, epilepsie și ADHD. Efectele secundare au apărut imediat„, se arată în comunicat.

În cazul Centrului social „Sfânta Maria” din București, Avocatul Poporului s-a autosesizat după o anchetă a autorităților judiciare.

Mass-media a relatat și cazul de la Centrul social ‘Sfânta Maria’ din București, unde a fost declanșată o anchetă de proporții și au avut loc descinderi ale autorităților, unii angajați ai centrului fiind acuzați că îi bat pe copii și le fură mâncarea. Anchetatorii susțin că, din 2014 și până în prezent, mai multe nereguli au existat în această instituție„, se mai menționează în comunicatul Avocatului Poporului.