Cardul tău are literele şi cifrele scrise în relief? Vezi ce înseamnă asta

Cu siguranţă aţi obsevat, în portofel sau la cumpărături, că unele carduri bancare au literele şi cifrele scrise în relief, în timp ce altele nu. V-aţi întrebat vreodată de ce? Care card este mai bun?

19 aug. 2016, 09:12

Cardurile bancare (de debit sau credit) cu literele numelui şi cifrele scrise în relief se numesc carduri embosate, iar motivul pentru această formă de inscripţionare este foarte clar.

Cardul de debit embosat are elementele de identificare (numele titularului, numarul cardului si data expirarii) inscriptionate in relief, astfel incat sa faca posibila facturarea manuala.

Cardul embosat poate fi folosit la platile efectuate pe internet. Informatia inscrisa pe card este tiparita in relief pentru a permite imprimantelor ca, prin presare, sa fie copiata pe chitanta eliberata de comerciant catre cumparatorul-titular.

Pe de alta parte, cardul neembosat, fara caractere scoase in relief, poate fi folosit numai in mediul electronic.

Cardurile embosate ofera beneficii si elemente de securitate suplimentare fata de cele neemosate, potrivit conso.ro.

De exemplu, cardurile embosate pot fi utilizate pentru efectuarea de tranzactii prin internet sau prin comanda postala, telefon, fax; datorita codului de securitate CVC2 / CVV2 (Card Verification Code / Value), codul de trei cifre, aflat pe spatele cardului. 

In plus, cardurile embosate pot oferi un pachet complex de servicii de asistenta si asigurari in timpul calatoriilor in strainatate. Spre exemplu, unele carduri embosate, de credit sau debit, ofera gratuit utilizatorilor:

· asistenta voiaj: asistenta medicala, transport medical de urgenta, repatriere medicala dupa spitalizare sau tratament

· asigurare medicala pentru calatorii in strainatate, care acopera cheltuielile medicale de urgenta (tratament, spitalizare, medicamente)

· asigurare in caz de accident pe parcursul deplasarilor in Romania sau in strainatate, cu mijloace de transport (avion, tren)

Activarea efectiva a serviciilor de asistenta si asigurare se realizeaza la utilizarea cardului pentru achitarea partiala sau totala a contravalorii cheltuielilor de calatorie si/sau cazarea.