CNCD nu a soluţionat încă plângerea împotriva declaraţiei Olguţei Vasilescu: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare trebuie să ai mult curaj”

Ilan Laufer nu este singurul care îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis de antisemitism. Lia Olguţa Vasilescu, şi ea respinsă de Iohannis pentru un post în guvern după remaniere, afirma recent că preşedintele are "mult curaj" să vorbeacă de gazarea manifestanţilor din Piaţa Victoriei, el fiind de origine germană. Împotriva Liei Vasilescu a fost depusă o plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

RomaniaTV.net
21 nov. 2018, 09:10
CNCD nu a soluţionat încă plângerea împotriva declaraţiei Olguţei Vasilescu: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare trebuie să ai mult curaj”

„Ca neamț, să vorbești de gazare trebuie să ai mult curaj”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu în august, după ce preşedintele Iohannis a vorbit despre „gazarea” manifestanţior în Piaţa Victoriei de către Jandarmerie.

Uniunea Salvați România a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la afirmațiile ministrului Lia Olguța Vasilescu la adresa președintelui Klaus Iohannis și a tuturor persoanelor de etnie germană.

„Potrivit Ordonanței 137/2000, Art. 2, (4), Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi atrage răspunderea contravenţională conform prezentei ordonanţe, dacă nu intră sub incidenţa legii penale”, se arată în plângerea USR.

Sesizarea nu a fost soluţionată încă, a comunicat CNCD la solicitarea RomaniaTV.net

„Dosarul este în deliberare, urmează să fie introdus în şedinţă şi să se ia o decizie”, a declarat Istvan Haller, purtătorul de cuvânt al CNCD pentru RomaniaTV.net.

El a mai spus că părţile au fost audiate şi că dosarul nu ar trebui să dureze mult, deoarece este vorba despre o afirmaţie, nu despre un dosar complex, cum ar fi, de exemplu, discriminarea unor copii la şcoală, ceea ce ar presupune verificarea sutuaţiei la faţa locului, audieri multiple etc.

Lia Olguța Vasilescu a criticat în luna august declarația lui Klaus Iohannis potrivit căreia PSD a gazat românii la proteste, ea sublinind că afirmațiile sale nu sunt demne de președinte și, „ca neamț, să vorbești de gazare, trebuie să ai mult curaj”.  

„A spus că a venit PSD să gazeze românii și să-i bată. Trecând peste faptul că toți parlamentarii PNL au fost la miting și sunt poze pe Facebook, să vii să spui că PSD a fost cel care a aruncat cu gaze lacrimogene sau că a bătut participanții de acolo, declarația nu e demnă de președinte, ci de Mălin Bot. Știți foarte bine că în ultimele zile s-a spus că provocatorii au fost aduși de la Craiova, că eu am pus în funcție șeful Jandarmeriei. Domnul președinte a împărțit: că Jandarmeria e la PSD – că eu asta înțeleg – că serviciile secrete sunt la el și ce mai avea. Sunt instituții ale statului. Ca neamț, să vorbești de gazare trebuie să ai mult curaj”, a declarat Olguța Vasilescu, la RomaniaTV. 

Ilan Laufer, omul propus de PSD la Ministerul Dezvoltării și refuzat de Klaus Iohannis, a lansat acuzații fără precedent la adresa președintelui României. El l-a acuzat de antisemitism, dar și de blocarea unor acțiuni ale guvernului.

„Sunt Ilan Laufer, din părinți români, născut la București, la maternitatea Polizu. Am studii superioare. Azi, în anul 2018, am fost respins de președintele României. Sunt îngrijorat de motivele care au stat în spatele acestei decizii, fără să motiveze această decizie, ceea ce e neconstitutțional. E un nou act de antisemitism, l-a demonstrat în ultimul an. A avut mai multe ieșiri împotriva evreilor și a făcut declarații antisemite, a refuzat trimiterea unui ambasador în Israel și a sabotat ședința de guvern comună ce ar fi trebuit să aibă loc.„, a spus Ilan Laufer.

Citeşte şi: Ilan Laufer în acuză pe Klaus Iohannis de ANTISEMITISM: „Sunt îngrijorat de motivele care au stat în spatele acestei decizii”