Geoană: E OBLIGATORIU avizul Parlamentului când premierul ne reprezintă la Consiliul European, fără dezbatere în plen

Președintele Partidul Social Românesc (PSRO), Mircea Geoană, consideră că premierul poate reprezenta România la Consiliul European, atunci când este delegat de șeful statului, doar cu aviz din partea Parlamentului, nefiind însă necesară o dezbatere în plenul Legislativului.

08 dec. 2015, 17:06
Geoană: E OBLIGATORIU avizul Parlamentului când premierul ne reprezintă la Consiliul European, fără dezbatere în plen

Există o obligație legală care nu poate fi ocolită prin care prim-ministrul atunci când este delegat de președinte țării să reprezinte țara la un Consiliu European trebuie să vină în fața Parlamentului și să obțină un astfel de mandat în mod explicit. Nu este cu supărare, nu este vorba de cine este la Senat sau cine este la Guvern sau la Președinție. Unde-i lege nu-i tocmeală și este firesc ca prim-ministrul să primească un mandat. Nu era obligatoriu ca mandatul să fie obținut în plenul Parlamentului, ci și în urma audierii în comisiile de specialitate ale Legislativului și se poate formaliza în plen fără să avem în mod necesar o dezbatere, dar trecerea prin Parlament este obligatorie conform legii„, a afirmat Mircea Geoană, la Senat, potrivit Agerpres.

Premierul Dacian Cioloş a prezentat marţi, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, mandatul cu care va participa la Consiliul European din 17-18 decembrie 2015 şi a primit aviz favorabil din partea membrilor comisiilor. Cioloş a fost delegat de preşedintele Klaus Iohannis să reprezinte România la reuniunea de la Bruxelles.

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu: Delegarea lui Cioloş la Consiliul European, O GREŞEALĂ. Iohannis fuge de răspundere