SARMALE IN FOI DE VARZA: Reţeta preferată a românilor

Sarmalele în foi de varza murată este o mâncare tradiţională de Crăciun. Pentru mulţi români, nu este Crăciun dacă pe masă nu se pun sarmale.

RomaniaTV.net
19 dec. 2017, 11:02
SARMALE IN FOI DE VARZA: Reţeta preferată a românilor

SARMALE IN FOI DE VARZA, ingrediente pentru 42 de sarmale potrivite:

1 – 1,5 kg. de carne de porc (gata macinata sau puteti sa o macinati voi)
1 – 1,5 kg. varza murata (sau chiar ceva mai multa, in functie de calitatea foilor)
2 – 3 cepe
50 de ml. de ulei
150 de ml. de orez (o ceasca), preferabil din cel cu bobul rotund, mai bogat in amidon
150 ml. apa calduta
1 legatura de marar verde
4-5 crengute de cimbru
3 foi de dafin
optional:
bucati de costita cruda sau afumata (daca e afumata e bine sa o desarati inainte, tinand-o in apa rece cateva ore)
3-4 linguri de bulion de rosii, in cazul in care varza nu e prea acra.

Încearcă şi Friptură de porc la cuptor: Reţeta cu vin şi legume. O să te lingi pe degete!

SARMALE IN FOI DE VARZA, mod de preparare:

Adaugati in umplutura pentru sarmale 150 ml. apa calduta, chiar 200 de ml, daca e carnea mai slaba sau ati scapt ceva mai mult orez. Aceasta apa calduta va aduce in compozitie aportul de lichid de care are nevoie orezul ca sa fiarba, altfel, umplutura sarmalelor se va aduna laolalta ca o chiftea tare, orezul extragand toata umiditatea din carne

Vvasul de lut intr-adevar ajuta la obtinerea unor sarmale foarte gustoase si unul dintre motive este acela ca odata aduse sarmalele la fierbere, se va mentine in interiorul vasului o temperatura constanta; in niciun caz nu asezati vasul de lut direct pe flacara aragazului, e nevoie de o plita (preferabil de fonta)

Se pot pregati sarmalele si in interiorul cuptorului, le aranjati si acoperiti cu apa calda la fel ca si pentru fierberea pe plita apoi le introduceti in cuptorul preincins la 180 de grade, pentru aproximativ 2-3 ore pentru a pregati sarmale din varza dulce, opariti varza intreaga in apa sarata si inacrita cu otet; pe masura ce foile se inmoaie, se desfac si se pun deoparte, introducand din nou varza in apa clocotita, pana cand toate foile devin suple; la pregatirea sarmalelor in foi de varza dulce se adauga mai mult bulion de rosii, pentru a le inacri si deasemenea, se poate adauga si bors.

Citeşte şi RETETA DE CALTABOS: Ce trebuie să faci ca să îţi iasă foarte gustos

Daca folositi bucati de afumatura (ciolan, costita) e bine sa le desarati inainte, tinandu-le cateva ore intr-un vas cu apa rece pe care sa o schimbati de cateva ori

Atunci cand dati gust compozitiei de carne, e foarte important sa tineti cont ca varza e sarata si ea (si daca puneti si afumatura, va aduce si aceasta un aport de sare), asa incat gustul compozitiei e bine sa fie mai degraba prea putin sarat, decat potrivit, in aceasta faza; sarmalele fierte isi vor mai lua sare si din varza, asa incat vor fi numai bune.

Reţeta video pe Retetecalamama.ro.