Doliu în presa românească! A murit Cristian Topan, un maestru al caricaturii

Doliu în presa românească! Cristian Topan s-a stins din viață, la doar 60 de ani. Topan a fost președintele Uniunii Caricaturiștilor din România, președintele Federației Internaționale de Caricatură pentru România, dar și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala grafică publicitară.

30 apr. 2024, 09:45

Doliu în presa românească! Cristian Topan s-a stins din viață, la doar 60 de ani. Topan a fost președintele Uniunii Caricaturiștilor din România, președintele Federației Internaționale de Caricatură pentru România, dar și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala grafică publicitară.

Citește și Doliu uriaș în România. A murit Octavian Vintilă

Ani la rând, caricaturile lui Cristian Topan au bucurat cititorii români și nu numai. Anunțul tragic a fost făcut de o prietenă foarte bună, jurnalista Rodica Sărmaș Furnea.

„Dacă nu se poate râde de ceva, atunci lucrul acela e neserios”, mărturisea bunul meu prieten, caricaturistul Cristian Topan, care a părăsit această lume sâmbătă, 27 aprilie. Dumnezeu să-l așeze în Grădina Raiului!”, a scris Rodica Sărmaș Furnea pe pagina sa de Facebook.

Cristian Topan s-a născut la 13 octombrie 1963 la București și a debutat la 16 ani, când încă era licean. De-a lungul vremii, a publicat mii de caricaturi în presa națională și reviste umoristice.

El a câștigat mai multe premii naționale și internaționale. A avut expoziții personale în București, Călărași, Gabrovo (Bulgaria), Novi Sad (Serbia). A făcut parte din comisii de premiere la concursuri organizate în Germania, Serbia, Bulgaria, Israel, Turcia, Macedonia și România.

În prezent, caricaturistul Florian Doru Crihană îi organizează o expoziție.

„M-am născut pe 19 octombrie 1963 și am început să fac desene animate în 1980. Sunt caricaturist editorialist din 1990, lucrând pentru diverse ziare românești. De asemenea, sunt director artistic al revistei ‘Maxim press”, spunea Cristian Topan.

Cristian Topan, alături de Mihai Stănescu, Traian Furnea, Matty Aslan, Pompiliu Dumitrescu, Eugen Mihăescu, Octavian Andronic, Adrian Andronic, au marcat caricatura de presă în perioada comunistă și post-decembristă.

Cei ce l-au cunoscut pe maestrul caricaturii știu că talentul și simțul său al umorului au adus nenumărate zâmbete pe fețele românilor, ani la rând.

Pe parcursul vieții sale, Topan a creat mii de caricaturi, publicate în presa națională și în reviste umoristice, fiind răsplătit cu numeroase premii naționale și internaționale pentru creațiile sale de excepție.

Prietenii maestrului sunt îndurerați

Mai mult decât atât, acesta era și un om prietenos și generos, gata mereu să ofere o mână de ajutor. Așa îl descriu prietenii pe acesta.

Jurnalista Rodică Sărmaș Furnea, una dintre apropiatele sale, îl amintește cu drag și respect.

„Dacă nu se poate râde de ceva, atunci lucrul acela e neserios”, spunea mereu Cristian Topan, conform mediaflux.ro.

În aceste momente de doliu, colegul și prietenul său, caricaturistul Florian Doru Crihană, organizează o expoziție în memoria sa, pentru a celebra viața și contribuția remarcabilă a lui Topan la lumea artei.

Citește și Doliu în presa din România. Un mare jurnalist a încetat din viață. Dan Georgescu a murit la doar 57 de ani

Cu toții își iau rămas-bun de la un artist de excepție, un prieten bun și un om cu sufletul plin de umor și căldură.

Cristian Topan va rămâne mereu în inimile și în amintirile celor care au avut privilegiul să îl cunoască și să îi aprecieze munca. Încă o comoară a țării a plecat prea devreme.