MediaSind solicită demiterea în regim de urgenţă a şefei interimare a TVR, Irina Radu

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită demiterea în regim de urgență a directorului general interimar al SRTV, Irina Radu, desemnarea unui director general interimar 'integru și profesionist', care să gestioneze instituția până la alegerea unui Consiliu de Administrație apolitic, și adoptarea, de către partidele politice a soluțiilor necesare salvării Televiziunii publice și redresării sale financiare.

16 feb. 2016, 12:45
MediaSind solicită demiterea în regim de urgenţă a şefei interimare a TVR, Irina Radu

„Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a luat act cu îngrijorare de scrisoarea adresată ieri, 15 februarie 2015, Parlamentului, de către directorul general interimar al TVR, Irina Radu, prin care aceasta prezintă situația din Televiziunea Română ca fiind apocaliptică. SRJ MediaSind consideră că această scrisoare, prin așa-zisele soluții de redresare propuse, nu face altceva decât să confirme planul unor grupuri de interese economice și politice de a desființa Televiziunea Națională. Conținutul apelului directorului Irina Radu confirmă ipoteza noastră că acest interimat submediocru a fost ‘gândit’ să pregătească punerea în scenă a uneia din variantele pe care le-a enumerat: desființarea TVR, insolvența, sau unirea cu SRR. Aceasta ultimă opțiune, susținută serios de fostul premier Victor Ponta, a fost ‘testată’ pe piață, cu mai multe ocazii, de actualul președinte-director general al Radioului Public, Ovidiu Miculescu”, se menționează într-un comunicat al MediaSind.

Citeşte şi: FRJ MediaSind solicită anularea „deciziilor ilegale” luate împotriva salariaţilor TVR

Potrivit reprezentanților sindicatului, câștigarea în instanță a unor drepturi salariale legitime ale unor angajați a pus o presiune suplimentară pe finanțele instituției, dar nu atât de mare încât să-i aducă destabilizarea, cum pretinde Irina Radu.

„Prin declarațiile sale din ultimele zile, pe cât de bine ticluite pe atât de iresponsabile, directorul interimar a reușit să ostilizeze climatul din TVR, ridicându-i pe salariați unii împotriva altora. Afirmând, spre exemplu, că aceia care își recuperează drepturi bănești legitime ‘afectează viața a peste 2.500 de familii’, Irina Radu nu face decât să destabilizeze relațiile inter-umane din instituție, situație dorită de cei care ‘lucrează’ la confiscarea Televiziunii publice. O Televiziune decredibilizată și demonizată prin ‘grija’ clasei politice care a controlat-o în folosul său și lipsită de sprijin popular”, se precizează în comunicat.

Potrivit reprezentanților MediaSind, scrisoarea Irinei Radu nu vorbește însă nimic despre „tarele” interimatului său, care ar trebui căutate în incoerența politicii editoriale, în cheltuieli făcute cu noile angajări, în folosirea discreționară a parcului auto (fapt sesizat într-un Raport al Curții de Conturi), în cheltuieli ilegale cu avocați, în lipsa de transparență privind cheltuirea banului public, prin majorări salariale nejustificate etc.

„SRJ MediaSind consideră că este momentul ca întreaga clasă politică să abordeze cu responsabilitate prezentul și viitorul Televiziunii Române. De aceea, în aceste momente grele pentru Televiziunea Publică, SRJ MediaSind solicită: demiterea urgentă a directorului general interimar al SRTV, Irina Radu; desemnarea unui director general interimar integru și profesionist, care să gestioneze instituția până la alegerea unui Consiliu de Administrație apolitic, generat în baza unei noi legi de organizare și funcționare a SRTV; cerem partidelor politice ca, depășind interesele partizane și populismele, să adopte, prin consens, soluțiile necesare salvării Televiziunii publice și redresării sale financiare. În cazul în care aceste măsuri nu vor fi adoptate, Televiziunea Română nu își va mai putea îndeplini misiunea publică”, mai afirmă reprezentanții MediaSind, subliniind că „este de neînțeles faptul că toate propunerile de redresare a SRTV, care s-au făcut de-a lungul anilor, vizau doar dimensiunea economică a activității instituției, ignorându-se faptul că aceasta are un corp de creatori profesioniști a căror activitate nu poate să fie cuantificată după modele aplicate în fabrici și uzine”.

Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a trimis luni conducerii Parlamentului o scrisoare în care a atenționat că situația televiziunii publice s-a agravat considerabil și le-a cerut parlamentarilor să hotărască dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune.

Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis trimiterea scrisorii la comisiile parlamentare de cultură și buget.

Irina Radu a arătat în scrisoare că situația TVR este mai gravă în urma executărilor silite pe care o parte a salariaților le-au declanșat pentru obținerea indexării salariilor prevăzute prin contractul colectiv de muncă.

„Având în vedere executările silite aflate pe parcurs în aceste zile, este probabil să fim în imposibilitatea de a vira salariile pe data prevăzută 15 februarie, ceea ce ar fi de natură să deterioreze suplimentar situația prin proteste sindicale„, a menționat Radu.

Directorul interimar al TVR propune mai multe soluții, printre care și intrarea în insolvență.

„Dacă pe 15 februarie există o șansă de a plăti salariile, măcar parțial, pe data de 29 februarie vom fi în imposibilitatea de a le asigura, situație care se va prelungi în luna martie și, posibil, aprilie. (…) În zilele și săptămânile următoare, dumneavoastră împreună cu colegii dumneavoastră, în calitate de decidenți politici, va trebui să hotărâți dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune și, dacă da, ce fel de serviciu va trebui reconstruit pornind de la zero”, a subliniat Radu.