Alegeri parlamentare în Danemarca: Opoziţia de dreapta este marele învingător

Premierul danez, social-democrata Helle Thorning-Schmidt, și-a recunoscut în cursul nopții de joi spre vineri înfrângerea la alegerile parlamentare de la 18 iunie.

19 iun. 2015, 05:43
Alegeri parlamentare în Danemarca: Opoziţia de dreapta este marele învingător

Vineri voi merge în audiență la Regina Margareta a II-a pentru a o informa că guvernul demisionează. Acum, Lars Lokke Rasmussen (liderul blocului de dreapta – n.r.) este cel care va încerca să formeze guvernul„, a declarat social-democrata Helle Thorning-Schmidt cu lacrimi în ochi în fața simpatizanților, potrivit Agerpres.

„Trebuie să fie mulțumit, pentru că Danemarca este în formă bună”, a insistat ea.

Helle Thorning-Schmidt, prima femeie care a ocupat funcția de prim-ministru al Danemarcei, a anunțat că, de asemenea, demisionează din funcția de președinte al partidului social-democrat, după zece ani la conducere.

Alături de soțul său, britanicul Stephen Kinnock, șefa guvernului și-a făcut o scurtă apariție la seara electorală a social-democraților, care au obținut un scor bun, 47 de mandate, cu trei mai multe decât la alegerile din 2011.

Marele învingător este Partidul Popular Danez, formațiune antiimigranți care s-a clasat pe locul al doilea, 37 de mandate (+15), și al cărei sprijini îi este necesar lui Lars Lokke Rasmussen pentru a guverna.