Chişinău: Consultări interministeriale despre nota de protest trimisă Moscovei

O nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-ruse au avut loc luni la Chișinău, cu participarea ministrului-adjunct al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Lilian Darii, și a ministrului-adjunct al afacerilor externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, informează Deschide.md.

RomaniaTV.net
13 mart. 2017, 21:20
Chişinău: Consultări interministeriale despre nota de protest trimisă Moscovei

În cadrul consultărilor, Darii și Karasin s-au pronunțat în favoarea ‘eliminării incidentelor regretabile’ care au loc la punctele de control de la trecerea frontierei și care vizează oficiali moldoveni.

De asemenea, în cadrul consultărilor a fost efectuat un larg schimb de opinii pe marginea problemelor actuale de pe agenda relațiilor bilaterale, ce vizează în special ‘promovarea dialogului politic, intensificarea cooperării în domeniul comercial-economic, interacțiunea în sfera cultural-umanitară, consolidarea cadrului juridic bilateral’, se arată într-un comunicat transmis de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Interlocutorii au ținut să sublinieze acțiunile întreprinse în ultimul timp în vederea punerii în aplicare a deciziilor convenite în timpul reuniunii de la Moscova, din 29 noiembrie 2016, a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, în speță cele privind reluarea exporturilor de produse moldovenești pe piața rusă și soluționarea problemelor cu care se confruntă migranții moldoveni.

În același context, cei doi oficiali s-au pronunțat în favoarea eliminării incidentelor regretabile care se produc în punctele de control, la trecerea frontierei cu implicarea persoanelor oficiale.

Cei doi diplomați au pledat pentru dinamizarea procesului de negocieri în vederea reglementării conflictului transnistrean și soluționării problemelor stringente cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului.

Lilian Darii a reiterat poziția autorităților moldovenești privind necesitatea retragerii trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, subliniind că aceasta va contribui la crearea unei atmosfere mai favorabile pentru identificarea unei soluții cuprinzătoare și durabile la problema transnistreană, în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip au transmis o notă către conducerea politică a Federației Ruse prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialităților din parlament, guvern, serviciile speciale și partidele coaliției de guvernare din Republica Moldova. Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii lui Filip și Candu cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin.

Potrivit actului, hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă a luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Rusia. În ultimele luni, cel puțin 25 de oficiali moldoveni au fost opriți și tratați abuziv la intrarea în Federația Rusă.