Tăriceanu, despre alegeri: Românii vor alege statul de drept şi nu statul mafiot construit de Băsescu şi protejat de Iohannis

Românii vor opta, la viitoarele alegeri parlamentare, "mai mult decât oricând după 1990", pentru statul de drept, susține președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, copreședinte al ALDE.

26 aug. 2016, 16:30
Tăriceanu, despre alegeri: Românii vor alege statul de drept şi nu statul mafiot construit de Băsescu şi protejat de Iohannis

„Cred că (…) la viitoarele alegeri parlamentare, mai mult decât oricând după 1990, românii vor alege statul de drept și nu statul mafiot construit cu migală de fostul presedinte (Traian Băsescu — n.r.) și protejat cu grijă de actualul (Klaus Iohannis — n.r.)”, afirmă Tăriceanu, vineri, într-o postare pe Facebook.

Tăriceanu face precizarea că, în urmă cu o lună, a lansat un apel public către presedintele Klaus Iohannis, cerându-i acestuia să folosească „toate pârghiile legale” pentru a verifica la nivel instituțional veridicitatea „autodenunțului public” făcut de Traian Băsescu, care „recunoaște fără echivoc că a acționat în afara legii și a Constituției pe durata mandatelor sale prin impunerea voinței sale asupra SRI și DNA”.

„În aceeași categorie a autodenunțului public, Traian Băsescu și-a recunoscut fapta penală potrivit căreia, la plecarea sa de la Cotroceni, a luat acasă ‘din greșeală’ dosare strict secrete ale SRI, pe care le-a returnat ulterior generalului Coldea. N-ar mira pe nimeni — ar fi în stilul său inconfundabil — să fi făcut și niscaiva copii ale acestora pentru a le folosi ulterior ca mijloc de șantaj”, mai spune acesta.

Călin Popescu-Tăriceanu se arată nemulțumit de răspunsul pe care l-a primit din partea șefului statului ca urmare a solicitării înaintate.

„Cu totul neobișnuit pentru maniera sa de comunicare publică și fără o minimă verificare, președintele Iohannis a răspuns în aceeași zi solicitării mele, acoperind activitatea în afara legii a fostului presedinte: ‘În România, statul de drept este funcțional… Sunt încrezător în ceea ce fac instituțiile statului și, alături de întreaga opinie publică, așteptăm efectele pozitive ale activității acestora’ „, arată Tăriceanu.

În opinia acestuia, și azi se văd consecințele anilor în care Traian Băsescu a deținut funcția de președinte al României: „corupția generată de abuzul de putere, excese, periclitarea și încălcarea tot mai frecventă a drepturilor și libertăților individuale și, în final, (…) deschiderea drumului spre un regim autoritar”.