Anunţ oficial: Ce a decis şeful PRO TV în cazul Măruţă- fata violată din Vaslui

Şeful Pro TV Aleksandras Cesnavicius a vorbit în cadrul unui interviu acordat Hotnews despre asocierea imaginii postului pe care îl conduce cu astfel de scandaluri în care sunt puse în discuţie anumite aspecte ce sfidează normele deontologice ale jurnaliştilor.

14 aug. 2015, 13:29
Anunţ oficial: Ce a decis şeful PRO TV în cazul Măruţă- fata violată din Vaslui

Aleksandras Cesnavicius a vorbit recent în cadrul unui interviu despre cazul Măruţă- fata violată din Vaslui, cu precădere despre apariţia tinerei pe post şi dacă Cătălin Măruţă va fi sancţionat pentru acest fapt.

  • De la începutul anului, brandul Pro TV se asociază tot mai mult, în ochii publicului, cu personaje care păr să vâneze controversă cu orice preț. A fost cazul Mihaela Rădulescu în primăvară, mai recent a fost cazul lui Măruța, care, dincolo de discuția legalității, a acceptat intervenția în emisiunea să a victimei violului din Vaslui. Pentru brandul Pro TV, care se mândrește cu show-urile de elită care atrag audiențe foarte mari, vedeți riscuri prin asocierea cu astfel de controverse, în special cele care nici nu aduc audiența semnificativă, cum a fost cazul tinerei din Vaslui în emisiunea lui Măruța?
  • Violatorii din Vaslui, la judecată: PROCESUL s-a suspendat din nou. Scandal în faţa instanţei. UPDATE

A.C: Subiectele menționate au fost supraîncălzite în presă la vremea lor. Echipă „La Măruța” a procedat corect, semnând acordurile, explicând clar și deschis atât mamei, cât și victimei cum se va derula interviul și realizând intervenția într-un mediu sigur cu care familia a fost de acord – casă lor.
Interviul cu tânără femeie și cu mamă să a fost realizat în condiții de completă legalitate, iar pentru Pro TV, că stație TV și platformă de comunicare, ar fi fost incorect să nu oferim, la cerere, șansa că ele să vorbească. Garantez în privință angajamentului echipei Pro TV de a respectă cele mai înalte standarde de jurnalism și etică profesională, care stau la bază activității noastre și sunt parte din ADN-ul acestui brand. Regretăm toate situațiile ce generează acest tip de dezbateri publice, dar tot timpul publicul trebuie să înțeleagă întregul context real, înainte să judece ceva.

  • Rep.: Ca manager, sunteți de acord cu acest tip de conținut – ca victima unui viol să fie prezentată pe post?

A.C.: Ca om, am tolerantă zero la abuzurile de orice fel. Că manager, văd faptele și contextul și înțeleg legitimitatea unei abordări jurnalistice. Curajul unei tinere de a apărea în public, după un eveniment tragic, ar trebui receptat de către public drept o învățătura: o experiență nefericită nu este capătul drumului și comunitatea poate să te sprijine. Sunt exemple internaționale puternice de femei puternice precum Ashley Judd, Țeri Hatcher, Madonna, Oprah Winfrey sau Mary J. Blige care au vorbit public, pe față, despre faptul că au fost abuzate și care le-au motivat pe mii de alte femei să iasă și să-și spună povestea. Ne-am dori că publicul din România să-și unească mai degrabă forțele și să manifeste sprijin pentru victimele abuzurilor și pentru familiile acestora și mai puțin să dezbată vinovații.

  • Rep.: A fost/va fi sancționat Cătălin Măruța în legătură cu acest caz?  

A.C.: Echipă implicată nu a făcut nicio greșeală profesională, au urmat procedura și deține toate dovezile în acest sens. Judecând moral sau etic această situație, nu putem învinovăți pe nimeni că a decis să ofere, la cererea victimei, platformă publică de a vorbi.  

  • Rep.: Există planuri privind modificarea formatului „La Măruța” sau înlocuirea lui din toamnă, având în vedere și audiențele depășite regulat de concurență?

A.C.: Emisiunea „La Măruța” are o poziționare foarte bună pentru segmentul respectiv al zilei și pentru profilul telespectatorilor. În acest sezon, emisiunea va reveni cu noutăți la nivel de conținut și executare. Echipă de producție lucrează la un conținut nou și relevant pentru telespectatori. Performanță emisiunii este stabilă, reușind să-și păstreze telespectatorii în pofida competiției puternice”, a declarat Aleksandras Cesnavicius, într-un interviu Hotnews. Aici poate fi citit în întregime.