Criminalul uzbec Rakhmat Akilov a declarat că a vrut să oprească lupta împotriva Statului Islamic

Solicitantul de azil uzbec Rakhmat Akilov, judecat pentru că a ucis cinci persoane în aprilie 2017 la Stockholm la volanul unui camion furat, a declarat marţi în timpul procesului său din capitala suedeză că scopul său a fost acela de a forţa Suedia să pună capăt luptei împotriva grupării extremiste Statul Islamic.

20 feb. 2018, 10:45
Criminalul uzbec Rakhmat Akilov a declarat că a vrut să oprească lupta împotriva Statului Islamic

„Am vrut ca Suedia să nu mai trimită soldaţi în zonele de război unde Statul Islamic este atacat”, a declarat Akilov.

Uzbecul, care s-a exprimat în limba rusă, a adăugat că dorea de asemenea ca Suedia „să nu mai trimită sume enorme de bani pentru a lupta împotriva califatului”.

Avocatul său Johan Eriksson a declarat de asemenea că Rakhmat Akilov nu are „amintiri exacte” despre momentul atacului când a intrat cu un camion de marfă în mulţimea de pe o stradă pietonală extrem de frecventată din Stockholm, la o oră de maximă circulaţie, la data de 7 aprilie 2017.

Citeşte şi Teroriştii Statului Islamic, deghizaţi în militari, au DECAPITAT 27 de militari VIDEO ŞOCANT

Trei suedezi, printre care şi o fetiţă de 11 ani, precum şi un britanic de 41 de ani şi o belgiancă de 31 de ani au fost ucişi, iar alţi zece trecători au fost răniţi, informează Agerpres.

Akilov a detonat o încărcătură explozivă în cabina vehiculului crezând că va muri în deflagraţie, însă dispozitivul nu a provocat decât pagube materiale. S-a dus apoi într-o staţie de metrou pentru a fi arestat câteva ore mai târziu la nord de Stockholm. El şi-a recunoscut faptele şi în timpul arestului.

Rakhmat Akilov a jurat supunere Statului Islamic cu o zi înainte de tragedie, însă gruparea jihadistă nu a transmis nicio revendicare.