Aura Urziceanu ar fi ajuns la azil, mai rău ca Irinel Columbeanu. Artista care a stat pe scenă cu ginganţi ai jazzului ar trăi în condiţii greu de imaginat

Aura Urziceanu ar fi ajuns la azil, în Toronto. Artista aflată în istoria jazz-ului mondial locuiește de 55 de ani în Canada

01 apr. 2024, 20:07
Aura Urziceanu ar fi ajuns la azil, mai rău ca Irinel Columbeanu. Artista care a stat pe scenă cu ginganţi ai jazzului ar trăi în condiţii greu de imaginat

Aura Urziceanu ar fi ajuns într-un azil, din Toronto. La 77 de ani, solista aflată în istoria jazz-ului mondial, este afectată de Alzheimer.
Artista ce a înregistrat colaborări cu giganții Quincy Jones, Duke Ellington, Thad Jones ori Ella Fitzgerald locuiește de mai bine de jumătate de secol în Canada. Ultima oară când a vizitat țara a fost în 2018 și, de cum a călcat pe pământ românesc, ceva a făcut-o să se răzgândească. Pianistul și compozitorul Ionel Tudor a fost cel care a convins-o să susțină totuși cele două spectacole anunțate în România.

Dumitru Dragomir n-are milă de Irinel Columbeanu. E convins că fostul milionar își merită soarta: „Eu încărcam roabe cu beton, el cheltuia banii cu gagici”

Aura Urziceanu a plecat departe de România, însă nu duce nici pe departe o viață de lux. Artista ar fi internată într-un azil ponosit din Canada, acolo unde condițiile nu sunt deloc bune.

Aura Urziceanu este una dintre cele mai cunoscute și apreciate voci ale României din perioada comunistă și nu numai. Chiar dacă în acele vremuri s-a bucurat de un real succes și a avut o mulțime de fani, artista a preferat să renunțe la viața de aici și să se retragă în Canada. Ei bine, se pare că nici acolo lucrurile nu îi merg ca pe roate. Artista ar fi internată într-un azil unde condițiile lasă de dorit.

Aura Urziceanu, internată într-un azil din Canada

Aura Urziceanu obișnuia să fie una dintre cele mai iubite artiste din țara noastră, în special în perioada comunismului, atunci când era foarte cunoscută publicului. În ciuda succesului pe care l-a cunoscut în România, în urmă cu mulți ani, a decis să se mute definitiv în Canada și să înceapă o nouă viață acolo.

A renunțat la cetățenia română, dar se pare că norocul nu i-a surâs nici de această dată, întrucât acum traversează o perioadă extrem de dificilă. Cântăreața de jazz, ajunsă acum la vârsta de 76 de ani, ar trăi în condiții greu de imaginat. Potrivit unor surse, artista ar fi internată într-un azil unde condițiile sunt greu de imaginat.

„E foarte greu să mai poată lua cineva legătura cu ea, fiindcă și ea a dorit foarte mult, poate prea mult, să se izoleze acolo, în Canada. Are o vârstă înaintată și din datele care se cunosc, din vorbă în vorbă, azilul în care trăiește de ceva vreme e unul destul de ponosit! Trăiește în condiții greu de imaginat. Atât de ponosit(…) încât despre Irinel Columbeanu se poate spune că trăiește într-un palat, în comparație cu condițiile de peste ocean!”, au declarat unele surse, potrivit wowbiz.ro.

Citește și: Irinel Columbeanu se teme că va muri cu un mare regret în suflet. Cel mai sărac fost milionar își strigă durerea din azil: „Nu știu când o voi mai vedea”

În anul 2014, Aura Urziceanu a publicat un articol pe blogul său, acolo unde a vorbit fără perdea despre adevăratele motive care au determinat-o să plece din țară. Totodată, artista a mărturisit atunci că a trăit o mulțime de dezamăgiri, în special din cauza oamenilor din jurul său. Fără îndoială, nu a fost o decizie ușoară să lase în spate tot ce a construit în România, însă la momentul respectiv a considerat că este cea mai bună decizie.

„Păcat că în toți acești mulți, mulți ani petrecuți aici la superlativ, nu mi-am pierdut din simțământul de român. Mi-ar fi prins atât de bine și m-ar fi scutit de dezamăgirea, ruptul sufletului, nervii și îmbolnăvirea sufletească pe care am suferit-o și cu care am plecat din România.

După cinci ani de urâțenii, răutăți și așa cum mi s-au înfățișat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mică portiță de a-i înțelege, admite… dimpotrivă! Sunt goi, fără conștiință, fără suflet, fără educație. Sunt 97-98% răi la suflet, invidioși, urâți, demenți și de o lașitate josnică! Sunt foarte periculoși, că te aduc în stare să-i vânezi și să-i împuști! Nu mă recunosc sub nicio formă prin defectele lor … și sunt plini. Tocmai de aceea renunț la cetățenia română!”, scria atunci Aura Urziceanu pe blogul ei.

Aura Urziceanu a plecat din România comunistă la începutul anilor ’70 și s-a stabilit inițial în Statele Unite ale Americii, în patria jazz-ului, ulterior în Canada. Artista s-a căsătorit cu instrumentistul Ron Rully, vare l-a însoțit în sute de concerte pe legendarul Quincy Jones.  Revoluția din 1989 a prins-o în România, unde a venit pentru un a susține un spectacol. Căderea comunismului a convins-o să rămână timp de doi ani la București, unde a creat o școală pentru promovarea vocilor valoroase și a susținut spectacole de binefacere.