Vortexul polar și-a schimbat direcția și acum se învârte în sens invers deasupra Arcticii. Vom avea turbioane extreme toată vara

Vortexul Polar se comportă ca un ciclon foarte mare, acoperind emisfera nordică de la Polul Nord până la latitudini inferioare. Este prezent la toate nivelurile atmosferice, de la sol în sus, dar poate avea forme diferite la diferite altitudini.

26 apr. 2024, 22:29
Vortexul polar și-a schimbat direcția și acum se învârte în sens invers deasupra Arcticii. Vom avea turbioane extreme toată vara

La începutul acestei luni, încălzirea bruscă a atmosferei a făcut ca vortexul polar din Arctica să-și inverseze traiectoria. Vârtejul de aer rece se învârte acum în direcția opusă, ceea ce a declanșat o cantitate record de ozon și ar putea afecta modelele meteorologice globale, relatează Science Alert.

În trecut, perturbările vortexului polar – o masă rotativă de aer rece care înconjoară Arctica – au declanșat vreme extrem de rece și furtuni în mari părți ale lumii. Totuși, este puțin probabil ca actuala schimbare de direcție să ducă la fenomene similare.

Un vortex cuantic a fost creat pentru a desluși modul în care găurile negre provoacă deformări ale spațiului și timpului

Vortexul polar este la cel mai ridicat nivel în lunile de iarnă și se extinde în stratosferă. Vortexul se rotește în sens invers acelor de ceasornic, cu viteze ale vântului de 250 kilometri pe oră, aproximativ viteza unui uragan de categoria 5.

Un vârtej similar înconjoară și Antarctica în timpul iernii din emisfera sudică. Vortexurile polare se inversează temporar, din când în când. Aceste evenimente pot dura zile, săptămâni sau luni întregi și sunt cauzate de încălzirea bruscă stratosferică, atunci când temperaturile din stratosferă cresc cu până la 50 de grade Celsius în interval de câteva zile, potrivit la Serviciului Meteorologic din Marea Britanie.

Actualul eveniment de inversare din Arctica a început pe 4 martie. Cu toate acestea, vânturile încep să încetinească, sugerând că vortexul va reveni în curând la traiectoria normală, a relatat Spaceweather.com.

„A fost o inversare substanțială”, a spus Amy Butler, cercetător în domeniul climei la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și autoarea noului blog al NOAA pe acest subiect. Viteza vortexului inversat plasează evenimentul meteo în primele șase înregistrate de când se fac măsurători, a adăugat ea.
Vortexul Polar îngheaţă nordul Europei, ninge violent şi în Japonia, iar California a decretat stare de urgenţă. Un turbion atmosferic amână primăvara
Perturbațiile vortexului polar pot afecta condițiile meteorologice. De exemplu, în SUA, în 2019, un front rece masiv a coborât peste Midwest. Aceste evenimente meteorologice extreme apar atunci când vortexul polar deformează curentul de aer care înconjoară vârtejul, expunând latitudinile inferioare la cantități mari de aer arctic înghețat.

Perturbarea din această lună nu a schimbat forma curentului din jur, așa că se așteaptă ca modelele meteorologice să fie în mare parte neafectate.
Cu toate acestea, schimbarea temperaturii aerului din jurul Arcticii a absorbit cantități mari de ozon de la latitudini inferioare, creând o creștere temporară a ozonului la pol – opusul unei găuri în stratul de ozon. Și acesta va reveni la normal după ce vortexul polar își va schimba direcția la loc.
Cuvântul Polar Vortex poate însemna multe lucruri diferite. Dar, pentru specialişti, reflectă puterea circulației polare stratosferice. Pe măsură ce înaintăm în toamnă, regiunile polare încep să se răcească. Acest lucru se datorează faptului că Soarele coboară și mai puțină energie ajunge la Polul Nord. Dar pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă.

Regiunile polare primesc puțină până la zero energie solară în comparație cu regiunile mai la sud, care încă primesc multă lumină solară și căldură. Acest lucru determină o diferență puternică de temperatură între regiunile polare și subtropicale și o circulație mare de joasă presiune (ciclonică) începe să se dezvolte în emisfera nordică. Se extinde de la straturile de suprafață sus în atmosferă. Acesta este cunoscut sub numele de Vortexul Polar.

Ca și în nivelurile inferioare, procesul este același mai sus în atmosferă, creând o circulație mare și puternică pe măsură ce temperaturile scad. Acesta este cunoscut sub numele de Vortexul Polar, o circulație pe scară largă în atmosferă.

Din acest motiv, avem tendința de a separa întregul Vortex Polar într-o parte superioară (stratosferică) și una inferioară (troposferică). Amândouă își joacă rolul diferit, așa că sunt monitorizate seoparat de specialişti. Dar este, de asemenea, foarte important dacă sunt conectate corect. Imagine de NOAA-Climate.

Partea superioară (stratosferică) este mai circulară și mai simetrică pe măsură ce se învârte deasupra solului, la mari altitudini. Cu toate acestea, structura inferioară a Vortexului Polar este mult mai neuniformă și în principal perturbată. Aceasta se datorează influenței terenului/muntilor și a sistemelor puternice de presiune care acționează ca obstacole în flux.

Vânturile mai puternice se găsesc de obicei în marginea exterioară, numită „zona de surf”. Vânturile sunt importante atunci când descriu Vortexul Polar, deoarece de obicei sunt primele care arată că ceva se schimbă. Cu cât ne apropiem de pământ, cu atât Vortexul Polar devine mai deformat. Asta pentru că trebuie să interacționeze cu terenul/muntii și cu sistemele puternice de presiune din jurul emisferei.

Deci, pentru a rezuma, Vortexul Polar se comportă ca un ciclon foarte mare, acoperind emisfera nordică de la Polul Nord până la latitudini inferioare. Este prezent la toate nivelurile atmosferice, de la sol în sus, dar poate avea forme diferite la diferite altitudini.

Vortexul polar este o zonă ciclonică mare care se învârte pe toată emisfera nordică, de la sol până la vârful stratosferei. Această circulație polară stratosferică, numită Vortexul Polar, poate face diferența dintre o iarnă foarte rece și cu zăpadă și o iarnă caldă și uscată.

Un vortex polar puternic înseamnă de obicei o circulație polară puternică. Acest lucru blochează de obicei aerul mai rece în regiunile polare, aducând condiții mai blânde pentru majoritatea Statelor Unite și Europei. În aceste condiții, iarna poate fi în mare parte mai caldă decât în ​​mod normal la latitudinile mijlocii.

Vreme de mănuşi şi fular în aprilie, meteorologii Accuweather anunță ninsori în România. Cum va fi prognoza de 1 Mai şi Paşte 2024
În schimb, un Vortex Polar slab poate crea un model slab de curent cu jet. Aerul arctic mai rece este mai greu de reținut, care acum poate scăpa din regiunile polare în Statele Unite și/sau Europa.

Deci, dacă sunteți un fan al unei ierni mai calde în Statele Unite și Europa, veți prefera un Vortex Polar puternic. Dar dacă vă place vremea potrivită de iarnă, cu frig și zăpadă, un Vortex Polar slab este cel mai bun pariu.