Embargoul rusesc stârneşte imaginaţia: CAŞCAVALUL lui PUTIN, asocierea de cuvinte a anului

Noţiunea 'Putin-juusto' sau 'caşcavalul lui Putin' a fost aleasă de către cititorii fluxului de ştiri al companiei finlandeze de radio şi televiziune Yle drept 'asocierea de cuvinte' a anului 2014, informează agenţia de presă Unian, citată de Agerpres.

28 nov. 2014, 20:46
Embargoul rusesc stârneşte imaginaţia: CAŞCAVALUL lui PUTIN, asocierea de cuvinte a anului

Această asociere de cuvinte, care a primit aproape jumătate dintre voturi (47%), a apărut în limba finlandeză după ce Moscova a introdus un embargo asupra produselor alimentare europene, ca răspuns la sancţiunile iniţiate la adresa sa de Occident. În opinia cititorilor, tocmai ‘caşcavalul lui Putin’ redă cel mai bine atmosfera anului 2014.

Yle subliniază că după contramăsurile Rusiei pe rafturile magazinelor din Finlanda a apărut caşcavalul destinat iniţial pentru piaţa rusă, produs de compania Valio. Acesta a început să fie denumit ‘caşcavalul lui Putin’. Datorită preţului scăzut, el a devenit popular în rândul cumpărătorilor.

Citeşte şi A fost desemnat cuvântul anului 2014. În 2013 cuvântul anului a fost „selfie”

Lingvistul Kari Kotilainen nu crede că ‘Putin-juusto’ se va menţine pentru mult timp în limba finlandeză. ‘Este puţin probabil ca despre ‘caşcavalul lui Putin’ să se vorbească peste un an. Fenomenul şi cuvântul generat de respectivul fenomen oglindesc o atmosferă de actualitate, aşa că aceasta este o bună alegere pentru ‘cuvântul anului”, a subliniat Kotilainen.

În comunicatul Yle sunt enumerate şi alte noţiuni care au candidat pentru titlul de ‘cuvântul anului’. Printre acestea se numără ‘putinism’, ‘separatism’, dar şi ‘viskigate’ (scandal care a izbucnit din cauza interzicerii folosirii cuvântului whisky la organizarea unui târg de produse alcoolice) sau ‘ebola’.

Citeşte şi Vladimir Putin, desemnat de revista The Times „Personalitatea internaţională a anului 2013”

În august, Moscova a interzis importul unei serii de produse alimentare, inclusiv a celor lactate, din ţările UE, SUA, Canada, Australia şi Norvegia. Embargoul a fost introdus pentru un an de zile.

Compania Valio a fost nevoită să suspende liniile de producţie finlandeze care lucrau pentru export către Rusia. Principalele sale produse exportate în Federaţia Rusă erau caşcavalul Oltermanni, brânza topită Viola, iaurturile şi laptele.